Eurovision Song Contest 2011

I mitten av nittiotalet började jag roa mig med att sätta en liten slant på det land jag tror kammar hem segern. Inte alla år, men ganska många, och jag har en finfin statistik:

1996 - Irland
2003 - Turkiet
2004 - vann en bra slant på att spela på Martin Stenmarck i svenska uttagningen, och sedan prickade jag Ukraina
2005 - Grekland
2006 - Finland
2007 - satte jag först en tjuga på Sverige, för the Ark hade den bästa låten, men i sista stund satsade jag en tjuga även på Serbien och behöll därmed min vinnarstatistik
2008 - hade jag ingen aning, så jag satte ingenting. Ryssland som vinnare måste ha varit resultatet av någon massiv kampanj, för låten var totalt intetsägande. Eller så var det skridskoåkaren som norpade röster.
2009 - året då min fina statistik bröts. Jag lyssnade på Norge och tänkte att "å, den här var bra, den skall jag sätta pengar på!" Men så hade Malta en stark ballad. Nästan samma låt kom trea ett år, och tvåa nästa gång, så jag tänkte att jag sätter pengar på den och Norge. Men, dagen då finalen gick befann jag mig hos mina föräldrar som bor ett stycke från närmaste spelombud. Det regnade, så jag ringde min man och bad honom spela åt mig. Och här fick jag straffet för att jag inte litar på honom tillräckligt! Jag tänkte att det är bäst att bara säga ett land, så att han inte virrar till det. Och då sade jag Malta. Som kom nästan sist. Å andra sidan blir det mindre press de kommande åren, jag har inte längre 100%ig statistik. Prestigen är redan förlorad.
2010 - planerade jag att sätta 20kr på Tyskland och 20kr på Turkiet, men hann inte fram till spelombudet innan de stängde. Tyskland vann, Turkiet kom tvåa.

Så vad satsar jag på i år?

Finland ligger riktigt, riktigt bra till. En enkel låt, som framförs så självklart och med en sådan lugn närvaro att det inte alls känns krystat, som en "save the planet"-låt annars kan göra. Det vore skönt om den vann! Roligt också, att Finlands första vinst till största delen vilade på hela showen (även om jag verkligen gillar låten också!), och en eventuell andra vinst är raka motsatsen.

Andra kandidater? Tja, Frankrike når nog högt, bara på grund av den fantastiska tenoren de skickar. Vore det en ren "song contest", så skulle han solklart vinna. Men låten är lite småtråkig. Schweiz tycker jag om, ännu en enkel låt men lite väl hård röst. Tyskland är visst hajpat, men den låten är så tråkig att jag inte orkar lyssna klart på den.

Sveriges chanser till vinst tror jag är små. Jag trodde att de skulle ta sig till final, även om det var bra nervkittlande mot slutet av uppläsningen, men jag är osäker på om Eric Saades charm kan dölja att låten är ganska tjatig. Men det är onekligen mycket roligare att titta när Sverige är med, så på lördag blir det fest med goda vänner och smaskens!
 
Uppdatering april 2014:
 
Jag satsade ingenting 2011, vilket jag gjorde rätt i eftersom jag fortfarande tycker att Azerbajdzjans bidrag är det absolut sämsta och tråkigaste som vunnit, jämfört med det där ryska då som jag inte minns mer än bråkdelar av.
 
2012 gick mina pengar både till de ryska damerna och till Sverige
2013, solklart Danmark. Då var jag också nere i Malmö och såg genrepet inför första delfinalen, och vinkade åt Emmelie de Forest när hon klev av scenen. Min favorit det året var annars Ungern!
 
2014  har jag nyss lyssnat på alla låtar, och har två favoriter. Lettland med sin charmiga glada dansvänliga låt om att baka en kaka, och den stadigt, lugnt pulserade holländska låten. Men jag undrar om inte Irland har spottat upp sig lite, och Sverige har nog en god chans till topp 5!

RSS 2.0