Övning 15 juni 2010

Ikväll har vi för första gången tagit oss igenom det keltiska medleyt med alla fyra stämmor! Otroligt coolt! All text var väl inte på plats, men det kommer. Vi fick in ett bra flyt i alla övergångar, och det enda som saknas nu är en mungiga eller ännu hellre dan moi i G, som jag genast skall leta efter på Fredmans musik.

Ännu roligare är att vi har spikat ett datum för konserten, den 20:e november, och bokat gott om övningstillfällen innan dess. Även ett inspelningsdatum har vi satt, och skall leta efter någon lämplig kyrka att låna.

Min pappa säger till mig då och då att jag inte får sluta upp med att spela. Jag skakar oförstående på huvudet åt honom. Att sluta spela skulle för mig vara som att sluta träffa vänner. Visst går det att överleva, men jag skulle förtvina inombords. Musik gör mig glad, och att fundera på nya arrangemang ger mig en lite högre puls.

Så, boka in den tjugonde november! Med lite tur finns det då också en skiva!

Pyssel

Härom veckan kikade jag, Kia och Emma på det keltiska medleyt. Då hade jag klippt och klistrat ihop de fjorton sidorna till tre A3, men läsbarheten var fortfarande under all kritik och här och där hade jag missat att klistra in en takt. Vi hade väldigt roligt åt det hela, men det lät ändå riktigt bra och gav hopp om att kunna få ihop det till en helhet så småningom. Om vi hade läsliga noter.

Igår passade jag på att ta tag i det projektet, när jag är i Västervik hos mina föräldrar som tog hand om barnen. Det tog större delen av en dag. Att extrahera enskilda stämmor ur partituret var inga problem, men i det här notläsningsprogrammet kan man inte blanda olika takter. Jag hade alltså två dokument för varje stämma, ett med fyra fjärdedelar och ett med sex åttondelar. För att få ihop det, måste jag "copy image" och klistra in i Paint, och skala bort allt som inte hörde till precis den melodislingan (det gick inte att från notprogrammet kopiera en viss del och klistra in, utan jag fick med allt som syndes på skärmen). Från Paint klistrade jag sedan in notbilden i ett Word-dokument för att kunna skriva dit text och kommentarer lite smidigare. Vissa texter hade jag bara sparat på internet, och eftersom datorn där notprogrammet låg är så otroligt långsam så hade jag den bärbara bredvid, och skrev in texterna manuellt. Internet är också opålitligt här, så då och då måste jag dra ut modemsladden och starta om.
För att göra det hela ännu lite krångligare, så låg inte de tolv låtarna i rätt ordning i notprogrammet. När det gällde melodistämman så var det inte så svårt att hitta rätt, men kompstämmorna ligger ibland bara i en bordunton...
Nå, nu har jag fyra små högar med individuella stämmor och anvisningar, i ett läsbart skick, som jag hoppas och tror skall kunna fungera. Hur det går får vi se om en vecka då vi har nästa repetition! Håll tummarna!

RSS 2.0